Rottakanta voi räjähtää koronavirusepidemian aikana

Koronavirusepidemia jyllää pandemiana ympäri maailmaa ja ihmiset muuttavat päivittäistä käyttäytymistään yrittäessään hidastaa viruksen leviämistä. Ravintolat ja muut vapaa-ajan viettopaikat ovat suljettuina. Kokoontumiset ovat kiellettyjä. Ihmiset ovat etätöissä ja viettävät muutoinkin aikansa kodeissaan, välttäen hallinnon ja viranomaisten suosituksien mukaisesti sosiaalista kanssakäymistä. Poissaolomme aiheuttaa vääjäämättä vaikutuksia kaupunkien ekosysteemeissä. Yksi huomattavimmista muutoksista on se, että jyrsijät tulevat ulos piiloistaan.

Rottakanta on kasvanut

Viime talven leudon ilman myötä rottien lisääntymiskausi pidentyi ja rottakanta pääsi kasvamaan. Normaalisti yöaikaan liikkuva rotta vieroksuu kaikkea uutta ja outoa. Nyt saatat kuitenkin törmätä niihin myös päiväsaikaan, kun ne lähtevät uusille tutkimusretkille etsimään ruokaa. Päiväsaikaan tapahtuvat havainnot kielivät karusta tosiasiasta. Populaatio on iso, sillä näkyvät rotat ovat vain jäävuorenhuippu.

Rottien normaalit ravinnonlähteet vähenevät tai poistuvat jossain kokonaan koronavirusepidemian vaikutusten myötä. Mm. ravintoloiden jätteitä ja puistojen roskiksien sisältöä ei ole enää ole saatavilla kuten aiemmin. Tästä alkaa taistelu jäljelle jääneestä ravinnosta. Tiheä rottakanta johtaa myös osaltaan ruokapulaan. Rottien liikehdintä kasvaa, kun ruoanhakua tehdään pidemmältä tai se siirtyy kokonaan uusille alueille.

Rotta liikkuu jopa kilometrin päähän pesäluolastaan ravinnonhaussa. Rotalla on erinomainen hajuaisti ja se kulkee vääjäämättömästi ruoan perässä jätekatoksien roskiksiin ja myös sisätiloihin. Pienikin kulkuaukko mahdollistaa livahtamisen ruoanlähteelle. Aikuinen rotta mahtuu kulkemaan vain 20 mm reiästä, poikaset sitäkin pienemästä. Avustusta aukon suurentamiseen tai vain sen tekemiseen on rotan vahvoista hampaista, joilla se järsii itsensä läpi muovista, puusta, pellistä ja betonista.

Koronaviruksen vaikutuksen myötä liiketiloja, varastoja ja muita vastaavia tiloja on suljettuina, eikä niissä olla havainnoimassa rottien liikehdintää. Näissäkin tiloissa löytyy suojaa rottapopulaatioille, edesauttaen niiden kasvua häiriöttömässä ympäristössä. Käsissämme voi olla kaikessa hiljaisuudessa ennätyssuuri rottakanta.

Nyt ei ole oikea hetki alkaa säästämään jyrsijätorjunnassa. Jatkuva ennaltaehkäisy ja valvonta ovat avainasemassa tänä haastavana aikana. Ratkaisu ongelmaan on Anticimex Smart, älykäs järjestelmä, joka valvoo koko ajan ja reagoi välittömästi heti ensimmäiseen jyrsijähavaintoon ja saaliiseen. Järjestelmä kerää tietoa jatkuvalla syötöllä kaikista siihen liitetyistä laitteista, loukuista ja liiketunnistimista ja raportoi ne 24/7 suoraan Smart-datakeskukseen. Järjestelmän avulla saamme tietoa siitä, onko kohteessa aktiivisuutta, missä jyrsijät liikkuvat ja paljonko niitä on. Tämän tiedon perusteella voimme tehdä faktaan eikä mututuntumaan perustuvia toimenpiteitä oikea-aikaisesti. Vältämme turhat kohdekäynnit ja pääsemme kohdistamaan tarvittavat resurssit sinne, minne pitääkin.

Käy lukemassa lisää Anticimex Smartista.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706