Ampiainen

Ampiainen

Näin erotat ampiaisen, herhiläisen, mehiläisen ja kimalaisen

Ampiainen, mehiläinen ja kimalainen

Ampiaisen erottaa muista pistiäisistä ennen kaikkea sen selkeän kelta-mustaraidallisen värikuvioinnin ja hoikan vartalon perusteella. Niiden ruumiinkarvoitus on myös melko vähäistä.

Herhiläinen on kookkain ampiaislaji ja väritykseltään enemmän ruskeankeltainen tai punertava.

Mehiläiset, joita ovat Suomessa pääasiassa tarha- ja erakkomehiläiset, tunnistaa niiden selkeämmästä karvapeitteestä, varsinkin keskiruumiin kohdalta. Mehiläisten värikuviointi ei ole yhtä selvärajainen kuin ampiaisilla, ja niiden väri on myös enemmän oranssiin ja ruskeaan taittava.

Kimalaiset ovat puolestaan helposti tunnistettavissa suuren kokonsa, pyöreän muotonsa ja pörröisyytensä ansiosta.

Ampiaisen pisto

Ampiainen pistää uhattuna ja hätistettynä, joten paras tapa välttyä pistoksilta onkin pysyä rauhallisena. Ampiaisen pistot voivat olla hengenvaarallisia henkilöille, jotka kärsivät allergiasta. Erityisesti ihmisen kaula ja kasvot ovat herkkiä kohtia.

Ampiaispesät

Ampiaisten torjunta

Ampiaiset aiheuttavat pelkoa ja huolta pesiessään rakennuksissa tai pihapuissa. Ihmisiä häiritsevän ampiaispesän hävittäminen on helpointa alkukesästä, jolloin pesä on vielä pienen kokoinen.

Ampiaispesän hävittäminen kannattaa tehdä myöhään illalla, jolloin suurin osa ampiaisista on pesässä. Ennen torjuntaa tulee suojautua huolellisesti paksulla ja piikinkestävällä vaatetuksella.

Ampiaispesä voidaan hävittää sumuttamalla pesäaukon suusta sisään torjunta-ainetta. Tämän jälkeen paikalta tulee poistua nopeasti, sillä torjunta-aine ajaa ampiaiset ulos. Ne pökertyvät ja kuolevat välittömästi. Tarvittaessa toimenpiteen voi uusia seuraavana iltana. Lopuksi pesä irrotetaan pussiin ja hävitetään.

Ampiaisten karkotus parvekkeelta voi vaatia nosturia, varsinkin jos kyseessä on kerrostalo ja ampiaispesä sijaitsee rakenteissa parvekkeen ulkopuolella.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706