Ampiainen

Ampiainen

Näin erotat ampiaisen, herhiläisen, mehiläisen ja kimalaisen

Ampiainen, mehiläinen ja kimalainen

Ampiaisen erottaa muista pistiäisistä ennen kaikkea sen selkeän kelta-mustaraidallisen värikuvioinnin ja hoikan vartalon perusteella. Niiden ruumiinkarvoitus on myös melko vähäistä.

Herhiläinen on kookkain ampiaislaji ja väritykseltään enemmän ruskeankeltainen tai punertava.

Mehiläiset, joita ovat Suomessa pääasiassa tarha- ja erakkomehiläiset, tunnistaa niiden selkeämmästä karvapeitteestä, varsinkin keskiruumiin kohdalta. Mehiläisten värikuviointi ei ole yhtä selvärajainen kuin ampiaisilla, ja niiden väri on myös enemmän oranssiin ja ruskeaan taittava.

Kimalaiset ovat puolestaan helposti tunnistettavissa suuren kokonsa, pyöreän muotonsa ja pörröisyytensä ansiosta.

Maassa pesiviä ampiaisia kutsutaan maa-ampiaisiksi

Maa-ampiaisiksi kutsutaan ampiaisia, jotka tekevät pesänsä maan sisään koloihin. Maa-ampiaiset ovat samoja yhteiskunta-ampiaisia kuin ne, jotka pesivät puissa ja rakennelmissa. Maassa olevaa pesää voi olla hankala huomata, ja siinä elävät ampiaiset voivat yllättää varomattoman kulkijan äkäisillä pistoilla.

Ampiaisen pisto

Ampiainen pistää uhattuna ja hätistettynä, joten paras tapa välttyä pistoksilta on pysyä rauhallisena. Pistoksen aiheuttamat oireet vaihtelevat, mutta yleensä pistos aiheuttaa iholla punoitusta ja turvotusta sekä kutinaa ja kipua.

Ampiaisen pistot voivat olla hengenvaarallisia henkilöille, jotka kärsivät allergiasta. Piston aiheuttama äkillinen ja vakava allerginen reaktio (anafylaksia) vaatii nopeaa lääkinnällistä apua. Erityisesti ihmisen kaula ja kasvot ovat herkkiä kohtia.

Ampiaispesät

Valitse maa

    soita meille0207 495 706