Blogi ampiaiset 2020

Pelkoa herättävä mutta hyödyllinen ampiainen

Blogi-kirjoitus

Tunnista eri pistiäiset

Ampiainen kannattaa opetella erottamaan muista pistiäisistä, sillä varsinkaan keväisin ei kannattaisi hävittää hyödyllisiä pölyttäjälajejamme, jotta vaikkapa mustikkasato ei kärsisi ja hedelmäpuutarhat kukoistaisivat. Ampiainen sekoitetaan monesti mehiläisiin ja kimalaisiin. Värit vaihtelevat kaikilla siten, että on keltaista, mustaa ja oranssinsävyjä. Ruumiinmuoto on hyvä tuntomerkki.

Miten torjua ampiaisia itse?

Jos ampiaispesä täytyy hävittää, niin pesä kannattaa tuhota heti jo keväällä. Omatoimisiin hävitystoimiin paras aika on kylmä ilta- tai yöaika. Tällöin ampiaiset ovat kaikki pesässään ja ne saadaan kerralla tuhottua. Pimeässä ampiainen ei myöskään näe hyökätä niin tehokkaasti. Suojavarusteiksi kelpaa hyttyshattu ja paksut hanskat sekä muu vaatetus.

Näkyvillä oleva pallopesä on helpoin hävittää. Pesän suulla olevasta ampiaisten lentoaukosta suhautetaan soveltuvaa torjunta-aineaerosolia tai torjuntavaahtoa. Kun pesä hiljenee, se vain poistetaan, suljetaan muovi- tai paperipussiin ja hävitetään sekajätteen mukana. Jos pallopesä ei ole näkyvissä, tai pesä on rakenteiden sisällä tai maakolossa, on torjunta hankalampaa. Tällöin pyritään katsomaan tarkkaan ampiaisten kulkureitti ja käsitellään se vaahtomaisella torjunta-aineella, jolloin ampiaiset kuljettavat torjunta-aineen pesään ja se tuhoutuu. Jos pesä on jo iso (loppukesällä), tulee vaahtokäsittely toistaa kulkureitille päivittäin, kunnes liike reitillä lakkaa.

Ammattimaiseen tuholaistorjujaan kannattaa olla yhteydessä, jos pesä on iso ja/tai hankalassa paikassa, tai jos allergia tai pelko ampiaisenpistoille estää omatoimisen torjunnan.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706