Vinkit ampiaistorjuntaan

Vinkit ampiaistorjuntaan

Blogi-kirjoitus

Tuholaistorjujan vinkit ampiaistorjuntaan:

Miksi sinä etelän mies huijot?

Humoristisessa mainoslauseessa piilee viisaus ampiaisten kanssa selviämiseen: Mitä vähemmän huidot ampiaisten kanssa – sen parempi.

Harkitse ensin

Torju ampiaisia vain, jos niistä on ihmisille tai lemmikeille vaaraa. Yksittäinen pistos on vaarallinen ainoastaan, jos olet allerginen. Yhteiselo onnistuu yleensä ongelmitta.

Tunnista pistiäinen

”Mehiläinen ei esimerkiksi ole meillä luonnonvarainen laji. Sellaisen kohdatessaan voi ottaa yhteyttä omaan kuntaan ja pyytää mehiläistarhaajan numeroa. Tarhaajat yleensä nappaavat nämä karkurit puolestasi”, Janne Nousiainen huomauttaa.

Tarkkaile pesän kokoa

”Mitä suurempi pesä, sitä aggressiivisemmin sitä puolustetaan ja suojellaan”, hän toteaa ja kertoo sen johtuvan yhdyskunnan koosta. ”Kimalaisilla on pienemmät yhdyskunnat ja pesät muihin pistiäislajeihin verrattuna. Siksi ne myös puolustavat pesää muita maltillisemmin”, hän nostaa esimerkiksi.

Torju oikeaan aikaan

”Rohkeutta ei kannata kerätä aamusella kovinkaan kauan, sillä päivällä ampiaiset ovat ravinnonhakumatkalla ja poissa pesästä”, Janne muistuttaa.

Tiedä milloin pelastautuminen on paras vaihtoehto

”Mikäli koet, että ampiaiset ja niiden torjunta aiheuttavat merkittävää vaaraa, jätä torjunta ammattilaisille”, hän nostaa tärkeimpänä esiin.

#Valeampiaispesä - kaunis koriste vai toimiva keino kotitorjuntaan?

Sosiaalisessa mediassa puhutaan paljon itse tehdyistä ampiaispesistä, joiden on tarkoitus huijata ampiaisia luulemaan, että kyseessä on oikea ampiaispesä ja estämään siten niiden pesänrakennushaaveet. Erityisen paljon näkyy kuvia virkatuista valeampiaispesistä.

Kehityspäällikkö Juha Aro ei ole itse testannut menetelmää, mutta vahvistaa, että sellainen voisi toimia esimerkiksi parvekkeilla: "Ampiaiset eivät tee pesää liian lähelle toista yhdyskuntaa, jotta ravintoa riittää paremmin omalle porukalle."

On haastavaa arvioida menetelmän toimivuutta luotettavasti, sillä emme tiedä varmasti ovatko ampiaiset pitäneet pesäpaikkaa epäsuotuisana muista syistä.

Tiesitkö?

Pistiäisiä tunnetaan maailmanlaajuisesti yli 100 000 lajia, joista ampiaisia on yli 4 000. Ampiaislajit voidaan jakaa kahteen: yhdyskunta- ja erakkoampiaisiin. Ampiaisia pidetään hyötylajina ja esimerkiksi mehiläisistä poiketen ne eivät yleensä kuole pistäessään ihmistä.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706