Blogi: Erikoisruokavalioiden ja allergioiden huomioiminen joulupöydässä

Erityisruokavaliot ja allergiat joulupöydässä

Blogi-kirjoitus

Kalat ja pähkinät omiin tarjoiluastioihin

Tyypillisimpiä allergisoivia joulupöydän anteja ovat kala- ja pähkinätuotteet. Kalat ja kalatuotteet kannattaakin tarjoilla tarjoilla omista astioistaan ja omilla ottimilla. Myös pähkinät on hyvä tarjoilla sellaisenaan ja jättää pois koristelusta ja ruoan valmistuksesta, varsinkin, jos etukäteen ei ole tietoa mahdollisista allergioista. Lisäksi glögimausteet eli mantelit ja rusinat kannattaa säilyttää omissa kulhoissaan, jotta manteliallergikot voivat halutessaan ottaa pelkkiä rusinoita.

Kala-allergikkoa tai kasvissyöjää voi muistaa alkupalapöydässä esimerkiksi merileväpohjaisella ”kaviaarilla”, jota käytetään kuten mätiä. Tällainen merilevävalmiste säilyy paljon paremmin kuin mäti, joten sen voi ostaa jääkaappiin jo hyvissä ajoin.

Maitotuotteet on helppo korvata

Käytännössä kaikkia maitotuotteita saa tänä päivänä laktoosittomina ja ne ovatkin helppo tapa huomioida ainakin yksi erikoisruokavalio. Laktoosin poistaminen ei vaikuta maitotuotteiden makuun eikä ominaisuuksiin, joten valinta ei edes tunnu kompromissilta.

Maitotuotteet voi myös korvata kasvipohjaisilla valmisteilla, jolloin ruoka sopii laktoosi-intolerantikoiden ja maitoallergisten lisäksi muille maitotuotteita vältteleville henkilöille. Voit esimerkiksi kokeilla korvata laatikoiden kerman gluteenittomalla kauravalmisteella. Muista myös vaihtaa voi kasvimargariiniin.

Gluteenittomat herkut

Monet joulupöydän herkuista ovat gluteenittomia jo valmiiksi, mutta vielä kun vaihtaa kinkun ja laatikoiden kuorruttamiseen käytettävän korppujauhon gluteenittomaan, niin keliaakikkovieraat kiittävät.

Jos laatikoissa käyttää gluteenittomia korppujauhoja, gluteenitonta kauravalmistetta ja jättää kananmunat pois, tuttu vanha resepti sopiikin laktoosittomaan, maidottomaan, munattomaan, soijattomaan, gluteenittomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Helppoa, eikö totta!

Vegaanisti joulupöydässä

Vegaaneille löytyy kaupoista paljon valmiita jouluherkkuja, ja esimerkiksi monet kaupan piparkakuista ovat vegaanisia. Itsetehdyt joulutortutkin voi pyöräyttää voitaikinan sijaan lehtitaikinaan, joista lähes kaikki ovat vegaanisia. Kananmunan sijaan tortut voi voidella karajuomalla kauniin paistovärin saamiseksi.

Kannattaa myös hyödyntää vieraiden omia tietoja ja pyytää vinkkejä tarjoilujen toteuttamiseen. Vieraita voi myös pyytää tuomaan joulupöytään omaa suosikkiruokaansa. Tällä tavoin voi saada hyviä vinkkejä myös seuraavaan jouluun.

Tärkeintä on suhtautua avoimin mielin uusiin kokeiluihin ja unohtaa turha murehtiminen. Perinnereseptit ja uudet ruokavaliot mahtuvat hyvin samaan joulupöytään!

Valitse maa

    soita meille0207 495 706