Tarkista elintarvikkeet pilaantumisen ja tuholaisten varalta

Kurkistus kuiva-ainekaappiin

Blogi-kirjoitus

Kuivaelintarvikkeiden säilytys purkeissa

Kuiva-ainekaapin siistiminen ja sisällön läpikäynti aloitetaan kaappien ja laatikoiden tyhjentämisellä. Aluksi on hyvä tarkistaa tuotteiden päiväykset ja yhdistää samaa tuotetta sisältävät pakkaukset yhteen. Kuivaelintarvikkeissa ja säilykkeissä on pääsääntöisesti parasta ennen -päiväys, mikä tarkoittaa, että niitä on mahdollista käyttää vielä pakkauksessa mainitun ajankohdan jälkeenkin.

Parasta ennen vs. viimeinen käyttöpäivä - mikä ero?

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa ajankohtaa, johon saakka elintarvike säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena valmistajan kokemusten mukaan. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä tämän päiväyksen jälkeenkin, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa. Helpoiten tästä voi varmistua aistittavalla laadulla: jos elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, elintarviketta voi edelleen käyttää. Yleisesti voidaan ajatella, että parasta ennen -merkintä lisätään tuotteisiin, jotka eivät muutu vaarallisiksi vanhetessaan, vaan niiden aistittava laatu huononee ajan myötä.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä ei ole yhtä joustava kuin parasta ennen -päiväys. Tuotteeseen painettu viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää eikä myydä eteenpäin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten kala- ja lihatuotteissa sekä ennakkoon pilkotuissa kasviksissa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä elintarvikkeita ei tule käyttää. Tuotteita, jotka on pakastettu ennen viimeisen käyttöpäivän ylittymistä, voi kuitenkin käyttää.

Kaikkien pakattujen elintarvikkeiden säilytysaika tulee ilmoittaa joko viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkinnällä. Tuotteiden käyttökelpoisuus pakkaukseen merkittyyn päivämäärään asti voidaan taata vain, jos lämpötila ja muut vaaditut säilytysolosuhteet (esim. pakkaus on avaamaton) ovat pysyneet koko ajan säilytysohjeiden mukaisina.

Pidennä käyttöikää säilyttämällä tuotteet oikein

Kuiva-aineiden pitkä säilymisajat perustuvat tuotteen alhaiseen vesipitoisuuteen. Rasvaisemmat tuotteet, kuten pähkinät ja kokojyvätuotteet, saattavat härskiintyä nopeammin kuin muut kuiva-aineet, mutta säilyvät silti useita kuukausia. Tuotteiden säilyttäminen tasaisessa lämpötilassa ja kuivassa, valottomassa paikassa auttaa laadun säilymisessä.

Kun tuotteet on tarkastettu ja kaapit saatu tyhjäksi, tulee kaapit imuroida ja pyyhkiä puhtaaksi ennen niiden uudelleen täyttöä. Kuivaelintarvikkeita voi säilyttää niiden omissa pakkauksissaan, mutta suositeltavaa on siirtää tuotteet ilmatiiviiseen astiaan, joka on läpinäkyvä. Pakkauksien koot on hyvä mitoittaa omiin kaappeihin sopiviksi ja tuotekiertoa vastaaviksi. Ilmatiiviit pakkaukset pitävät hajut, kosteuden ja pölyn poissa tuotteista, mikä auttaa pidentämään niiden käyttöikää. Näin myös hajut eivät houkuta tuotteisiin ei-kutsuttuja vieraita, kuten hiiriä tai muurahaisia (erityisesti mökkikeittiöissä).

Vakkakuoriaisia

Käy tuotteet läpi elintarviketuholaisten varalta

Tuholaiset syövät tai vahingoittavat ulosteillaan, seitillään tai muilla eritteillään elintarvikkeita. Pahimmassa tapauksessa ne voivat levittää tarttuvia tauteja tuotteiden välityksellä ihmiseen (esim. salmonellaa).

Trooppisemmat elintarviketuholaiset, kuten hinkalokuoriaiset ja riisihäröt, päätyvät kotitalouksiin pääasiassa pakkausten mukana. Niiden munia voi esimerkiksi olla tuotteiden seassa tai aikuisia yksilöitä lymyillä kuiva-ainesäkkien sulkusaumoissa. Tämän takia tuotteet on hyvä kaataa läpinäkyviin astioihin, jotta näet samalla, onko tuotteen seassa epäilyttävää liikehdintää. Astioista tuhoeläimet eivät myöskään pääse niin helposti pilaamaan muita elintarvikkeita.

Lue lisää elintarviketuholaisista ja niiden torjunnasta.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706