Lutikkakoiraohjaajan työ Anticimexillä - Blogi

Lutikkakoiraohjaajan työ Anticimexillä

Blogi-kirjoitus

Ohjaajan koulutus- ja asiakaspalvelutaidoilla iso merkitys

"Lutikkakoiraohjaajan on oltava taitava kouluttaja, ja koirien osaamista on ylläpidettävä koulutuksella päivästä ja vuodesta toiseen. Koiralla on oltava jatkuvasti selkeä kuva siitä, että tarkastuksilla haetaan vain eläviä lutikoita. Kyseessä on erittäin heikko haju, minkä tunnistaminen vaatii koiralta paljon", kertoo Anticimexin lutikkakoiratoiminnasta vastaava palvelupäällikkö Tanja Mäennenä.

Lutikkakoiraohjaajan työ on luonteeltaan liikkuvaa, eikä yksikään päivä ole täysin samanlainen. Ohjaajat kohtaavat työssään paljon erilaisia tilanteita ja asiakkaita, jolloin hyvät asiakaspalvelutaidot korostuvat. Ohjaajan on oltava syventynyt lutikoihin ja niiden torjuntaan, jotta asiakaskohteessa voidaan tarvittaessa antaa myös välitöntä torjunta-apua. Lisäksi ohjaajalta vaaditaan ongelmanratkaisukykyä sekä uskallusta tehdä päätöksiä itsenäisesti.

"Lutikkakoiraohjaajalta vaaditaan kykyä reagoida muuttuviin tilanteisiin. Työpäivän aikana vastaan voi tulla yllättäviäkin tilanteita, jolloin päivän aikataulu saattaa muljahtaa täysin ympäri. Hyvä esimerkki tästä on lutikkaepäily terveyskeskuksessa, jolloin paikalle on mentävä mahdollisimman nopeasti", Mäennenä kertoo.

Anticimexin lutikkakoirat Ansa ja Rihla

Koulutusta koirien ehdoilla

Anticimexille koirien hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää ja koirien koulutus tapahtuu aina koiralähtöisesti. Lutikkakoiraksi kouluttautuvan lemmikin on oltava hajutyöskentelyyn sopiva sekä kaikin puolin terve, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Koirat voivat työskennellä viitenäkin päivänä viikossa, jolloin niiden on oltava motivoituneita ja innokkaita työntekijöitä. Luonteeltaan koiran tulee myös olla ihmisiä kohtaan ystävällinen tai välinpitämätön. Aggressiivinen koira ei sovi työhön.

"Sekä aikuinen koira että pentu voidaan kouluttaa lutikkakoiriksi, kunhan ne muuten ominaisuuksiltaan soveltuvat työhön. Koiran nuori ikä on jopa hyvä asia, sillä tällöin koira on niin sanotusti "tyhjä taulu”, eikä sillä ei ole vääränlaista oppimishistoriaa taustalla", jatkaa Mäennenä.

Koiran pienestä koosta on etua, sillä koiran tulee usein tarkastuksissa kiivetä sängyn päälle. Mikäli koiran voi ottaa helposti syliin, pystyy se haistelemaan vaivattomasti myös huoneiston korkeita osia.

Lutikkakoirien tasotestamminen

Haastava, mutta palkitseva työ

Koiran kouluttamiseen vievä aika riippuu sekä ohjaajasta että koirasta. Taitava kouluttaja onnistuu saamaan koirastaan työkäyttöisen viikoissa, mutta usein uuden henkilön ja koirien kouluttaminen vie useita kuukausia. Koulutusprosessi ei ole kuitenkaan ikinä täysin valmis, vaan työhön kuuluu jatkuva koiran työkyvyn ylläpito ja tasotestaaminen.

"Vaatimuksena ei ole, että meille töihin hakevan koiranomistajan tulisi olla entuudestaan tunnettu tai nimekäs kouluttaja. Valintamme voi olla yhtä hyvin niin tunnettu kouluttaja kuin tavallinen koiraharrastajakin. Tärkeintä on, että henkilö on järjestelmällinen, haluaa kehittää itseään ja omia koulutustaitojaan sekä arvioi jatkuvasti kriittisesti omien koiriensa osaamistasoa. Tavallinen koiraharrastaja voi siis olla hyvinkin taitava, jos ymmärtää tämän ja hänellä on riittävästi kokemusta koirien koulutuksesta", Mäennenä toteaa.

Miksi alalle?

"Lutikkakoiraohjaajan paikkoja tulee hyvin harvoin tarjolle, joten kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus! Anticimex on Suomessa kaiken lisäksi varsin harvinainen yritys, sillä meillä koiraohjaajat ovat suoraan työsuhteessa olevia työntekijöitä, eivätkä esimerkiksi ulkopuolisia yrittäjiä. Tiimin tuki takaa myös paremmat mahdollisuudet työssä onnistumisen”, vinkkaa Mäennenä.

Lutikkakoiraohjaajan haku on avoinna 21.11.2021 asti.

Katso avoimet työpaikkamme.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706