Ehkäise lutikoiden leviämistä kotiisi

Ehkäise lutikoiden leviämistä kotiisi

Matkan aikana

Lutikat voivat saastuneissa hotellihuoneissa piiloutua vaatteisiin ja muihin matkatavaroihin ja kulkea matkalaukussa kotiin asti.

  • Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä lutikoista. Yleisimpiä merkkejä ovat lutikan ulosteet (pienet mustat pisteet), kermanvaaleat munat, luodut nahankappaleet, puremajäljet, veritahrat sekä kuolleet ja elävät yksilöt. Tarkista erityisesti patja sekä sängyn tai sohvan rakenteet ja jalat. Katso kuvat.
  • Säilytä matkalaukkua etäällä sängystä ja pidä matkalaukku kiinni. Lattialla tai sängyn alla olevaan laukkuun lutikoiden on helpompi ryömiä suojaan.
  • Jos huomaat merkkejä huoneessa tai ihollasi, ilmoita asiasta majapaikan henkilökunnalle ja pyydä vaihtamaan huonetta. Lutikat eivät välttämättä ole ehtineet levitä kaikkiin huoneisiin, jolloin majapaikan on mahdollista puuttua ongelmaan varhaisessa vaiheessa.
  • Laita kaikki pesuun menevät vaatteet muovipussiin.

Matkan jälkeen

Matkan jälkeen kaikki käytetyt vaatteet ja laukut on ilman lutikkaepäilyäkin hyvä tarkistaa ja pestä huolellisesti. Mikäli arvelet yöpyneesi lutikoiden saastuttamassa paikassa, toimi näin:

  • Laita kaikki matkalla mukana olleet vaatteet suoraan pesukoneeseen. Pese tekstiilit vähintään +60 asteessa tai pyöräytä ne vähintään tunnin ajan kuivausrummussa.
  • Pesun ohella vaatteiden ja laukkujen pakastaminen toimii luteisiin, sillä niiden kaikki kehitysvaiheet kuolevat -18 asteessa. Mikäli ulkona on riittävästi pakkasta, voi muovipussiin pakatut tuotteet viedä myös ulos.
  • Lutikat voidaan hävittää myös saunottamalla. Saunassa vaatteiden ja laukkujen tulee olla usean tunnin ajan 60 asteessa tiiviisti suljetuissa pusseissa. Huomaa, että mikäli vaatteet vain ripustetaan saunan lauteille, voivat lutikat lähteä liikkeelle ja levitä muualle asuntoon.

Ostaessasi käytettyjä vaatteita tai huonekaluja

Käytettynä ostetut vaatteet kannattaa aina pestä riittävän kuumassa lämpötilassa tai pakastaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Lutikat voivat levitä myös käytetyn huonekalun, kuten sängyn tai sohvan mukana. Ennen käytetyn huonekalun ostamista tulee tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Roskalavalle, roskakatokseen tai rappukäytävään hylättyjen huonekalujen pelastamista tulee myös harkita tarkkaan, sillä niissä voi piileksiä tuholaisia.

Tutustu vinkkeihimme käytettyjen huonekalujen ostoon.

Valitse maa

    soita meille 0207 495 706