Ehkäise luteiden leviäminen kotiisi

Ehkäise lutikoiden leviäminen kotiisi

Ennen matkaa

Huomioi matkalaukkusi materiaali. Suosi metallista tai kovasta muovista valmistettuja matkalaukkuja. Näiden vaihtoehtojen sileä pinta ja vähemmät saumat vaikeuttavat luteiden pääsyä matkalaukun sisään.

Matkan aikana

Lutikat voivat saastuneissa hotellihuoneissa piiloutua vaatteisiin sekä muihin matkatavaroihin ja kulkea matkalaukussa kotiin asti.

  • Tarkista majapaikassa, näkyykö sängyssä tai sohvassa merkkejä luteista. Yleisimpiä merkkejä ovat lutikan ulosteet (pienet mustat pisteet), kermanvaaleat munat, luodut nahankappaleet, puremajäljet, veritahrat sekä kuolleet ja elävät yksilöt. Tarkista erityisesti patja sekä sängyn tai sohvan rakenteet ja jalat. Katso kuvia yleisimmistä merkeistä.
  • Säilytä matkalaukkua etäällä sängystä ja pidä matkalaukku kiinni. Suositeltavia säilytyspaikkoja ovat esim. matkalaukkuteline, sileäpintainen tuoli (ei kangastuoli) tai kylpyhuoneen taso. Lattialla tai sängyn alla olevaan laukkuun lutikoiden on helpompi ryömiä suojaan.
  • Jos huomaat luteiden merkkejä huoneessa tai ihollasi, ilmoita asiasta majapaikan henkilökunnalle välittömästi. Lutikat eivät välttämättä ole ehtineet levitä kaikkiin huoneisiin, jolloin majapaikan on mahdollista puuttua ongelmaan varhaisessa vaiheessa.
  • Laita kaikki pesuun menevät vaatteet muovipussiin.

Matkan jälkeen

Matkan jälkeen kaikki käytetyt vaatteet ja laukut on ilman lutikkaepäilyäkin hyvä tarkistaa ja pestä huolellisesti. Mikäli arvelet yöpyneesi lutikoiden saastuttamassa paikassa, toimi näin:

  • Älä pura matkalaukkuja sängyllä, matolla tai sohvalla. Tee se mieluiten hyvin valaistussa tilassa, jossa on vain vähän tai ei mitään huonekaluja. Tarkasta vaatteet silmämääräisesti läpi luteiden varalta.
  • Laita kaikki matkalla mukana olleet vaatteet suoraan pesukoneeseen. Pese tekstiilit vähintään +60 asteessa tai pyöräytä ne vähintään tunnin ajan kuivausrummussa.
  • Pesun ohella vaatteiden ja laukkujen pakastaminen toimii luteisiin, sillä niiden kaikki kehitysvaiheet kuolevat -18 asteessa. Pakkaa kaikki pakastettavat asiat tiiviisti suljettuihin muovipusseihin, huomioiden että ne eivät saa olla liian tiukkaan pakattuja, jotta myös pussien sisällä lämpötila laskee tarvittuun lämpöön. Mikäli ulkona on riittävästi pakkasta, voi muovipussiin pakatut tuotteet viedä myös ulos.
  • Lutikat voidaan hävittää myös saunottamalla. Saunassa vaatteiden ja laukkujen tulee olla usean tunnin ajan +60 asteessa tiiviisti suljetuissa pusseissa. Asettele tavarat ja vaatteet pussien sisään löyhästi pakaten siten, että myös pussien sisällä lämpötila nousee tarvittuun lämpöön. Huomaa, että mikäli vaatteet vain ripustetaan saunan lauteille, voivat lutikat lähteä liikkeelle ja levitä muualle asuntoon.

Ostaessasi käytettyjä vaatteita tai huonekaluja

Käytettynä ostetut vaatteet kannattaa aina pestä riittävän kuumassa lämpötilassa tai pakastaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Luteet voivat levitä myös käytetyn huonekalun, kuten sängyn tai sohvan mukana. Ennen käytetyn huonekalun ostamista tulee tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista. Roskalavalle, roskakatokseen tai rappukäytävään hylättyjen huonekalujen pelastamista tulee myös harkita tarkkaan, sillä niissä voi piileksiä tuholaisia.

Tutustu vinkkeihimme käytettyjen huonekalujen ostoon.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706