Hiirien aiheuttamat tuhot mökeissä

Mökkikauden aloitus voi pitää sisällään epämiellyttävän yllätyksen. Viime vuonna kasvanut jyrsijäkanta on voinut valloittaa sinunkin loma-asuntosi.

Anticimexin torjunta- ja saalistilastot osoittavat, että 2020 on ollut jyrsijävuosi. Loppuvuodesta torjuntojen määrät kasvoivat 37 % edellisvuoteen verrattuna. Lisääntymisen syyn arvioidaan olevan leuto talvi 2019-2020 sekä suotuisa kevät ja kesä ravinnon kannalta, mikä on mahdollistanut ylimääräisen pentueen hiirille ja siten kanta on päässyt kasvamaan.

Hiiret pyrkivät sisätiloihin syksyn aikana, kun lämpötila laskee ja ruoan tarjonta luonnossa vähenee. Sisätiloissa hiiret aiheuttava herkästi ongelmia, koska ne nakertavat suurimman osan ajastaan ja tekevät mm. seinän eristykseen kanavia, jos ne pääsevät elämään häiriöttömässä ympäristössä. Talvisin tyhjillään olevat loma-asunnot voivat siksi olla houkutteleva suojapaikka hiirille. Näissä tiloissa on hyvä varautua hiirten aiheuttamiin vahinkoihin. Näkyvät jätökset, epämiellyttävä haju ja rikkinäiset pakkaukset ruokakomeroissa ovat selkeitä merkkejä siitä, että hiiret ovat tulleet sisään.

Hiiren virtsan haju voidaan kokea pahimpana haittana, mutta tärkeintä on tarkistaa kaikki virtajohdot, koska hiiret tykkäävät nakertaa johtoja peittävää muovia. Toinen tärkeä tarkistuspaikka on vesijohdot. Lisäksi on hyvä tarkistaa ja sulkea reiät rakenteissa ja estää niiden sisäänpääsy ennen seuraavaa kautta, jotta hiiret eivät pääse takaisin.

Hiirien aiheuttamat tuhot mökeissä

Hiirten aiheuttamien vahinkojen tarkistuslista:

  • Etsi jälkiä hiirien jätöksistä ja selkeitä jyrsimisjälkiä. Hiiret piiloutuvat herkästi kaappeihin ja ruokakomeroihin, joista löytyy niille syötävää ravintoa ja pureskeltavia materiaaleja.
  • Tarkista ja puhdista laatikot. Hiiret keräävät tyypillisesti ruokaa varastoon, kuten siemeniä.
  • Tutki huonekalut. Hiiret voivat rakentaa pesiä pehmustettuihin huonekaluihin, kuten sohviin ja nojatuoleihin.
  • Siivoa pinnat ja tuuleta hajut pois.
  • Hävitä rikkoutuneet tai hiirien eritteistä vioittuneet tavarat, kuten tyynyt, peitot jne.
  • Varmista, että sähkö- ja vesijohdot ovat ehjät ja toimivat kunnolla.
  • Etsi paikat, joista hiiret ovat mahdollisesti päässeet sisätiloihin. Korjaa ne ja estä hiirien kulkureitit seuraava kautta silmällä pitäen. Reiät julkisivussa ja putkien läpiviennit altaiden alla ovat yleisiä sisäänkäyntejä hiirille.

Onko tarvetta ammattilaisen avulle?

Ota yhteyttä

Valitse maa

    soita meille0207 495 706