Hyvät hygieniakäytännöt auttavat koronaepidemian yli

Poikkeustilanteen alla Anticimexin elintarvikehygienian osasto haluaa muistuttaa, että hyvät hygieeniset käytännöt auttavat koronapandemian yli ja ehkäisevät uusia ongelmia myös sen jälkeen. Elintarvikehuoneistojen hyvät hygieniakäytännöt, jotka estävät mikrobitartuntoja, kuten virustartuntoja ja ruokamyrkytysbakteerien leviämistä, on hyvä ottaa käyttöön myös muissa tiloissa.

Käsienpesu

Käsihygienia

 • Muista pestä kädet useasti päivän aikana, ainakin tullessasi ulkotiloista sisälle, ennen ruokailua, koskettuasi likaisiin pintoihin ja yskimisen, niistämisen, aivastamisen, wc:ssä käymisen jälkeen.
 • Käytä käsienpesussa aina saippuaa ja juoksevaa vettä. Levitä saippua huolellisesti kaikkialle kosteisiin käsiin ja huuhtele runsaalla vedellä, jotta saat kädet kunnolla puhtaiksi.
 • Sulje hana kyynärvarrella tai käsipaperilla vasta käsien kuivaamisen jälkeen.
 • Pandemian aikana on hyvä käyttää desinfioivaa käsihuuhdetta säännöllisen käsienpesun tukena.
 • Otathan huomioon, että suojakäsineiden käyttö ei korvaa hyvää käsihygieniaa!
 • Vältä kasvojen tai hiusten koskettamista.

Pintahygienia

 • Pintojen puhtaudesta tulee huolehtia päivittäin.
 • Erityisesti kosketuspinnat (ovenkahvat, valokatkaisijat, vesihanat…) tulisi desinfioida säännöllisesti pandemian aikana. Muista myös älypuhelin, kaukosäätimet ja tietokoneen oheislaitteet.
 • Muista, että mikrobeja ei voi nähdä paljaalla silmällä, joten puhtaaltakin näyttävä pinta voi toimia tartuntalähteenä!

Ruokavirasto on arvioinut, että koronaviruksen tarttuminen ruoan kautta on hyvin epätodennäköistä, mutta tuotepakkausten pinnoille päätynyt virus voi mahdollisesti tarttua käsiin, ja sitä kautta kulkeutua limakalvoille. Pakkausten ulkopinnoilla voi olla muitakin haittamikrobeja, joten erityisesti riskiryhmien on suositeltavaa pestä mm. säilyketölkkien ulkopinta ennen niiden avaamista.

Anticimexin elintarvikehygieniapalveluiden kautta on mahdollista saada ohjeistusta ja neuvontaa hyvän käsihygienian ja pintapuhtauden toteuttamiseen erilaisissa tilanteissa. Lisäksi tilojen desinfiointipalvelujen avulla voidaan tehokkaasti estää haitallisten bakteerien ja virusten leviäminen.

Ravintoloissa ja hotelleissa desinfiointeja suositellaan erityisesti asiakastiloihin, kuten tarjoilutiloihin ja auloihin, sekä henkilökunnan sosiaalitiloihin. Tarvittaessa myös keittiötiloissa voidaan tehdä puhtaanapitoa tukevia desinfiointeja. Suurin hyöty desinfioinneista on, kun niitä tehdään säännöllisesti pandemian aikana ja muutaman kuukauden ajan sen jälkeen.

Saat lisätietoja desinfioinneista ja muista elintarvikehygienian tukipalveluista paikalliselta Anticimexin myyjältä, asiakaspalvelustamme p. 0207 495 706 tai sähköpostitse elintarvikehygienia(at)anticimex.fi.

Koronaviruksen aiheuttamien poikkeustoimien aikana emme tee elintarvikehygienian auditointeja, mutta näytteenotto- ja konsultointipalvelumme palvelevat normaalisti.

Tutustu tarkemmin Anticimexin elintarvikehygienian palveluihin tästä.

Valitse maa

  soita meille0207 495 706