Näin suojaat ruoan kesän helteiltä – vinkit piknikille ja grillailuun

Aurinkoinen päivä, ympärillä iloinen seurue ja tarjolla mahtavia herkkuja – näistä aineksista kesä on tehty! Kesällä lämmin sää innoittaa nauttimaan ruoasta ulkona piknikin, arkisen grillailun ja juhlien (koronaturvallisten sellaisten) muodossa. Helle ja ruoka eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti ole kaikista helpoin yhdistelmä. Kesäkuumalla ruoan valmistelussa ja tarjoilussa onkin oltava tarkkana, jotta ruoka ei pääse pilaantumaan.

Anticimexin vinkit piknikille ja grillailuun

Pilaantuminen nopeutuu lämpimässä

Ruoan säilytyksessä pääsääntönä on se, että kuuma ruoka on pidettävä kuumana ja kylmä ruoka kylmänä. Elintarvikkeet pilaantuvat nopeasti bakteereille suotuisissa olosuhteissa ja yleisesti voidaan sanoa, että elintarvikkeiden riskilämpötila on välillä +6 - +60 °C. Nopeimmin pilaantuvia ruokia ovat liha, kala, maitotuotteet sekä majoneesi ja muut raakaa kananmunaa sisältävät tuotteet. Listaan kuuluu myös paloitellut hedelmät ja vihannekset.

Bakteerit lisääntyvät jakaantumalla. Elintarvikkeissa niiden kokonaismäärä kasvaa eksponentiaalisesti, mitä pidempään tuotteet ovat lämpimässä. Pilaantuminen alkaa heti lämpötilan ylittäessä 10 astetta, ja mikrobien määrän kasvu vauhdittuu lämpötilan kohotessa yli 20 asteen. Erityisesti suolistomikrobit aktivoituvat lämmössä.

Valmistetut ruoat jäähdytettävä ja säilytettävä oikein

Mitä siis huomioida, kun valmistetaan ruokaa piknikille tai grillijuhliin? Ensinnäkin kannattaa miettiä tarkasti, millaista ruokaa on tarkoitus tarjoilla, miten ruoka säilytetään ja miten kauan sitä on tarkoitus pitää esillä. Suositeltavaa on, että ruokaa valmistetaan vain sen verran, kun on tarpeen. Kerta-annokset ja ruoat, joita ei tarvitse enää myöhemmin erikseen valmistaa, sopivat hyvin piknikille.

Mikäli ruoka valmistetaan esimerkiksi jo päivää ennen tarjoilua, tulee kylmässä säilytettävän ruoan jäähdytys tapahtua nopeasti. Tämän jälkeen ruoka laitetaan jääkaappiin ( <8 °C). Jääkaapin tehoja voi jäähdytyksen aikana säätää hieman normaalia kovemmalle. Ruoka kannattaa myös laittaa säilytystä varten omalle hyllylleen, eikä esimerkiksi raa’an kalan viereen ilman suojusta. Pastan ja riisin voi jäähdyttää helposti juoksevan kylmän veden alla.

Helposti pilaantuvat ruoat esillä vain lyhyen aikaa

Nyt olemme edenneet ruoan siirtämiseen pelipaikalle eli piknikille tai ulos grillattavaksi! Kun lähdetään retkelle tai piknikille, tarjoiltavaksi tarkoitettu ruoka on hyvä laittaa suoraan jääkaapista kylmälaukkuun, jossa on myös kylmävaraajat. Laukun kantta ei ole syytä pitää turhaan auki ja suoraa auringonvaloa tulee välttää. Varjoisassa paikassa kylmälaukussa piknik-eväät säilyvät suunnilleen puoli päivää.

Kaikkea grillattavaksi tarkoitettua ruokaa ei kannata ottaa heti esille, vaan sitä mukaan, kun sitä valmistetaan. Tämä on erityisen tärkeää liha- ja kalatuotteiden osalta. Myös kermaiset leivonnaiset ja muut maitopohjaiset jälkiruoat on suositeltavaa ottaa esille vasta, kun on niiden aika. Säilyvyyden parantamiseksi tarjoilulautasen alle voi laittaa kylmävaraajia.

Elintarvikkeiden kuljetuksessa ja tarjoilussa pääsääntönä on, että kuuma ruoka tulee pitää vähintään +60 °C lämpöisenä, kun taas kylmien ruokien lämpötila saa olla korkeintaan +12 °C. Näissä lämpötiloissa sekä kylmää että kuumaa ruokaa voi pitää tarjolla korkeintaan neljä tuntia. Tietyissä tapauksissa, kuten piknikillä sopivan lämpötilan ylläpito ja tarkkailu ei kuitenkaan ole käytännössä aina mahdollista. Siksi helposti pilaantuvat tuotteet on hyvä siirtää mahdollisimman pian takaisin kylmään sen jälkeen, kun ruokailu on päättynyt. Jos ruoka on ollut pitkään esillä ulkona, sitä ei suositella säilytettäväksi ja käytettäväksi enää uudelleen.

Muistilista piknikille ja grillailuun

  • Suunnittele ruoat etukäteen ja varaa ruokaa vain sen verran, kun on tarpeen
  • Jäähdytä ruoka valmistuksen jälkeen nopeasti ja säilytä se jääkaapissa
  • Ota ruokaa esille sitä mukaan, kun sitä valmistetaan ja tarjoillaan
  • Käytä kylmälaukkua ja kylmävaraajia pitääksesi ruoka viileänä
  • Pidä helposti pilaantuvat elintarvikkeet varjossa ja esillä mahdollisimman lyhyen aikaa
  • Vältä pitkään ulkona esillä olleiden ruokien uudelleensäilytystä ja -käyttöä
  • Suosi kerta-annoksia piknikillä

Tarvitsetko elintarvikenäytteenoton?

Ota yhteyttä Anticimexin asiakaspalveluun tai paikalliseen myyjään! Voit myös tutustua kaikkiin elintarvikehygienian palveluihin sivuillamme.

Valitse maa

    soita meille0207 495 706