Ravintolat aukeavat - kiinnitä huomiota jääpalakoneen aktiiviseen pesuun

Koronavirusepidemian aikaisia rajoituskäytäntöjä kevennettiin ja ravintolat ovat saaneet hallituksen päätöksellä aueta 1.6.2020 alkaen tietyin reunaehdoin. Kaikki ravintolat eivät ole silti avanneet vielä oviaan asiakkaille. Koronavirusepidemian myötä monissa suljetuissa ravintoloissa jääpalakoneet ovat olleet pitkään käyttämättä. Koneen huolellinen ja perinpohjainen puhdistus ennen sen käyttöönottoa on suositeltavaa.

Kiinnitä huomiota jääpalakoneiden pesuun

Jääpalat valmistetaan verkostovedestä, joka on Suomessa yleisesti erittäin hyvälaatuista ja jonka laatua viranomaiset ja vesilaitokset seuraavat säännöllisesti. Monet meistä tietävät, että ulkomailla kannattaa välttää jääpalojen käyttämistä, koska niistä voi saada ruokamyrkytyksen, mutta harva ajattelee, että myös Suomessa jääpalojen laadussa on usein toivomisen varaa.

Anticimexin kokemuksen mukaan jääpaloissa saattaa olla runsaitakin määriä mikrobeja, jotka ovat usein peräisin huonosti puhdistetusta jääpalakoneesta, likaisista työvälineistä tai henkilökunnan käsistä. Koronaviruksen seurauksena kaikki lienevät tottuneita käsihygieniasta huolehtimiseen, mutta jääpalakoneet tulee puhdistaa huolellisesti etenkin pitkän kiinniolon jälkeen.

Jääpalakoneen aktiviinen puhdistus ja huolto

Jääpalakone on suositeltavaa puhdistaa noin kerran kuukaudessa ja jääpalakauhat ym. työvälineet tulisi pestä päivittäin ja säilyttää omassa astiassa, jotta niihin ei tartu esim. pöytäpinnoilta mikrobeja, jotka kulkeutuvat työvälineiden mukana jääpalakoneen sisälle. Noudata pesussa myös laitevalmistajan ohjeita. Laitteiden kausihuollot on suositeltavaa tehdä aina ajallaan ja mielellään laitevalmistajan huoltoliikkeen toimesta.

Toimenpiteet ennen jääpalakoneen käyttöönottoa

 • Irrota laite verkosta, kun sen hana on suljettu.
 • Poista koneesta irrotettavat osat.
 • Pese jääsäiliö ja irrotettavat osat desinfioivalla pesuliuoksella ja huuhtele huolellisesti. Mikäli koneen sisään on muodostunut kalkkisakkaa, hankaa se pois.
 • Puhdista jääntekolaitteisto.
 • Pyyhi koneen ulkopinnat.
 • Puhdista jääpalakoneen poistovesiputki/letku ja se viemäri, johon poistovesi on ohjattu.

Muistilista jääpalojen hygieeniseen käsittelyyn

 • Pidä jääpalakoneen kansi suljettuna.
 • Säilytä jääpalakauhoja puhtaassa astiassa, älä esim. jääpalakoneen päällä.
 • Pese jääpalakauhat ja -astiat päivittäin.
 • Muista hyvä käsihygienia jäiden käsittelyssä! Pese kädet ennen jääpalojen annostelua jääpalakoneesta tai käytä kertakäyttökäsineitä.

Jääpalojen mikrobiologinen laatu suositellaan tutkittavaksi kerran vuodessa (Eviran ohje 10591/1). Tilaa jääpalanäytteenotto Anticimexin asiakaspalvelusta, paikalliselta myyjältä tai suoraan asiantuntijoiltamme elintarvikehygienia(at)anticimex.fi.

Tutustu tarkemmin kaikkiin Anticimexin tarjoamiin elintarvikehygienian palveluihin.

Valitse maa

  soita meille0207 495 706