Turkiskuoriainen - usein kysytyt kysymykset

Turkiskuoriainen - Usein kysytyt kysymykset

Miltä turkiskuoriaisen munat näyttävät?

Turkiskuoriaisen munat ovat hyvin pieniä, vaaleita ja siten vaikeasti havaittavissa. Tunnistusapua turkiskuoriaiseen saat tästä.

Mihin turkiskuoriaiset munivat?

Turkiskuoriaiset munivat yleensä jonnekin piiloon lähelle ravinnonlähdettä, joten niitä ei ole näkyvissä.

Mistä kannattaa etsiä merkkejä turkiskuoriaisista?

Turkiskuoriaiset pitävät luonnonmateriaaleista. Huonekalujen kankaissa on usein keinokuitua mukana, mutta niistä löytyy paljon hyviä piilopaikkoja. Etsi merkkejä turkiskuoriaisista harvemmin siirrettävien huonekalujen alta, kuten sohvat ja nojatuolit, myös hellanalunen on hyvä tarkistaa. Tarkistettavien kohteiden listalla on myös yläkaapit, harvemmin käytettävät tekstiilit ja häkkivarastot.

Mitä vahinkoa turkiskuoriaiset aiheuttavat?

Turkiskuoriaisten toukat vioittavat tekstiileitä tekemällä niihin reikiä. Materiaaleista erityisesti villakangas, turkis, höyhenet, huovutetut tuotteet, silkki ja muut luonnonmateriaalit maistuvat niille parhaiten. Reiät ovat pieniä ja teräväreunaisia (siistejä).

Millaisia jälkiä vaatteissa voi olla, mistä tiedän, onko niissä munia tai toukkia?

Turkiskuoriaisen tekemät reiät ovat pieniä ja teräväreunaisia. Turkiskuoriaisen toukat ja toukkien kuoret pystyy havaitsemaan silmämääräisesti vaatetta tarkistaessa.

Mistä kannattaa siivota ennen turkiskuoriaisten torjuntaa?

Noudata valmistautumisohjeita. Poista lattioilta lasten lelut sekä viltit, tyynyt yms. esineet ja imuroi lattiat sekä lattialistat. Lisäksi pehmohuonekalut suositellaan imuroitavaksi: sohvatyynyjen välit, sängyn saumat ja nurkat. Imuroinnin jälkeen pölypussi tulee sulkea tiiviisti muovipussiin ja hävittää viipymättä, jotta hyönteiset eivät leviä takaisin asuntoon.

Pitääkö tekstiilileille tehdä jotain ennen turkiskuoriaisten torjuntaa?

Huoneiston tekstiilit, kuten vaatteet ja päiväpeitot kannattaa tarkastaa silmämääräisesti. Erityisesti luonnonmateriaaliset tekstiilit, kuten villa ja silkki, ovat usein sellaisia, jotka maistuvat turkiskuoriaisen toukille usein ensimmäiseksi. Jos tekstiilien joukosta ei löydy mitään hyönteisiin viittaavaa, kuten reikiä, kuoriaisia tai niiden toukkia, niille ei ole tarvetta tehdä mitään.

Mikäli jotain turkiskuoriaisiin viittaavaa löytyy, voidaan tekstiilit pakastaa (min 7 vrk/-18ºC), saunottaa (min 4 h/70 ºC) tai pestä lämpimässä (min 60 ºC).

Pakastaessa ja saunottaessa tekstiilit suositellaan laitettavaksi suljettuun jätesäkkiin/pussiin. Huomioi, että pussissa sisälämpötilan tulee nousta/laskea suositeltuun lämpötilaan, laita tekstiilit tämäkin huomioiden mataliin pinoihin.

Miten tarkastan tekstiilit turkiskuoriaisten varalta?

Käy tekstiilit yksi kerrallaan läpi, avaa ne viikkauksista ja heiluttele. Pidä silmällä tipahtaako tekstiilistä jotain hyönteisiin viittaavaa, näkyykö reikiä, harsoa tai seittiä. Tuhohyönteiset hakeutuvat mielellään saumoihin ja ”likaisempiin” kohtiin, kuten kauluksiin ja kainalonalusiin.

Erityisesti harvemmin käytössä olevat tekstiilit suositellaan tarkastettavaksi, kuten ylähyllyillä/-kaapissa ja varastossa säilytyksessä olevat.

Voiko turkiskuoriaisten torjunnan aikana olla vaatteet kaapissa ja matot lattialla?

Vaatteet ja matot voivat ollaan paikoillaan turkiskuoriaisten torjunnan aikana. Torjunta suoritetaan hyönteisten todennäköisiin piilopaikkoihin, kuten seinän vierustoihin ja lattialistojen alueelle.

Voiko turkiskuoriaisten torjuntojen välissä pitää tekstiileitä suojaamatta kaapissa tai vaatehuoneessa?

Tekstiilejä voi pitää suojaamatta, jos lähtötilanne torjunnalle on ollut hyvä. Jos ongelma on ehtinyt paisua ja turkiskuoriaisia on runsaasti, suositellaan hyllyillä pidettäväksi suojaamatta vain sellaisia vaatteita, jotka ovat jatkuvassa käytössä ja puhtaita. Säännöllisessä käytössä olevat vaatteet voivat olla sellaisenaan. Säilytä muut tekstiilit/vaatteet puhtaana tiiviissä muovilaatikossa tai vaatteiden säilytyspusseissa.

Mitä tehdä, jos toisen torjunnan jälkeen turkiskuoriaisista on vielä havaintoja?

Torjunta-aineen vaikutusaika on tyypillisesti muutamia viikkoja, jolloin on tavanomaista, että hyönteisiä esiintyy vielä jonkun aikaa torjuntojen jälkeen. Mikäli ongelma jatkuu tämänkin jälkeen, ole yhteydessä isännöitsijään, vuokranantajaan, kiinteistön omistajaan tai muuhun vastaavaan tahoon, joka on toiminut tilaajana.

Syökö turkiskuoriainen mattoja ja huonekaluja?

Turkiskuoriaisen syövät mattoja ja huonekaluja, jos tuote tai sen täytteet on valmistettu luonnonmateriaaleista. Lisäksi huonekalujen rakenteisiin voi kertyä tekstiilipölyä ja murusia, joita turkiskuoriainen käyttää ravintonaan. Turkiskuoriaiset voivat myös piiloutua huonekalujen ja mattojen alle/yhteyteen.

Pitääkö matto heittää pois, jos sen alla on turkiskuoriaisen toukkia?

Huolellinen imurointi matolle sekä päältä että alta riittää. Imuroinnin jälkeen pölypussi tulee sulkea tiiviisti muovipussiin ja hävittää viipymättä.

Voiko turkiskuoriaiset kulkeutua käytettyjen huonekalujen mukana?

Kyllä, turkiskuoriaiset voivat kulkeutua huonekalujen mukana, jossa on luonnonkuitua, kuten sohvan, sängyn tai nojatuolin mukana. Turkiskuoriaiset voivat olla piilossa sohvan alla ja rakenteissa tai esim. vuodesohvissa säilytyslaatikoissa.

Voiko turkiskuoriainen levitä muista huoneistoista/seinän toiselta puolelta olevasta asunnosta?

Turkiskuoriaisten leviäminen huoneistosta toiseen on mahdollista, mutta torjuntakäsittelyillä huoneistossa olevat hyönteiset saadaan poistettua.

Voiko turkiskuoriaiset tulla asuntoon hormeista?

Turkiskuoriaiset voivat tulla asuntoon hormien kautta ja hormeja voidaankin käsitellä hiukan asunnon puolelta tarvittaessa. Ilmanvaihtoaukkojen suuaukot ja niiden ympäristö voidaan myös käsitellä, mikäli turkiskuoriaisista on niiden läheisyydessä havaintoja.

Voiko turkiskuoriaiset kulkeutua mukanani muualle?

Todennäköisyys niiden kulkeutumisesta mukanasi muualle on pieni, ellei turkiskuoriaisia ole runsaita määriä. Turkiskuoriaiset voivat kulkeutua tekstiilien tai huonekalujen mukana paikasta toiseen. Huomioitavaa on kuitenkin, että turkiskuoriaisten toukat liikkuvat hyvin hitaasti.

Onko jotain huomioitavaa lemmikkeihin liittyen?

Huolellinen ja säännöllinen imurointi ja/tai siivous poistaa karvoja, joita turkiskuoriaisen toukat voivat käyttää ravintona. Luonnonkuituset lelut ja petipaikat on myös hyvä tarkastaa ja pestä/pakastaa/saunottaa tarvittaessa.

Jos huoneistossa on kissoja ja niillä kiipeilyteline, suositellaan sen huolellista imurointia sekä päältä että alta. Teline on usein luonnonmateriaalia (juutti, tekstiili) ja houkuttelee siksi turkiskuoriaisia.

Imuroinnin jälkeen pölypussi tulee sulkea tiiviisti muovipussiin ja hävittää saman tien.

Voinko yrittää hävittää itse turkiskuoriaisia?

Mahdollisten munien tuhoamiseksi voidaan tekstiilit pakastaa (min 7 vrk/ -18ºC), saunottaa (min 4 h/70 ºC) tai pestä lämpimässä (min 60 ºC).

Pakastaessa ja saunottaessa tekstiilit suositellaan laitettavaksi suljettuun jätesäkkiin/pussiin. Huomioi, että pussissa sisälämpötilan tulee nousta/laskea suositeltuun lämpötilaan, jotta käsittelyllä on tehoa, joten laita tekstiilit tämäkin huomioiden mataliin pinoihin.

Käy lukemassa lisää tekstiilituholaisista.

Valitse maa

    soita meille 0207 495 706