Lutikka Vägglus

Lutikka

Missä lutikat piileksivät?

Lutikat piiloutuvat lähelle nukkumapaikkaa tai noin 1-2 metrin päähän siitä. Etsiessäsi merkkejä lutikoista, tarkasta erityisesti sänky, vuodevaatteet ja patjat sekä niiden saumat, napit ja reunat. Lisäksi tulee tarkastaa vuodetta ympäröivät alueet ja kalusteet sekä niiden taustat tarkasti.

Lutikat viettävät suurimman osan ajastaan piilopaikoissaan. Ihmisen tuottama lämpö ja hiilidioksidi kuitenkin houkuttelevat ne liikkeelle ja imemään verta nukkuvan ihmisen iholta.

Luteiden torjunta

Luteista on vaikea päästä eroon kotikonstein. Asukkaan ei kannata itse siirrellä huonekaluja tai yrittää torjua luteita kaupasta saatavilla tuholaistorjunta-aineilla, sillä aine saattaa vain karkottaa luteet laajemmalle ja muihin tiloihin. Suosituksena onkin aina ammattimainen luteiden torjunta.

Luteiden torjuntaa tehdään mekaanisesti (ansat, imurointi, pesut) ja fysikaalisesti (lämpö- ja kylmäkäsittelyt). Torjunnoissa on syytä varautua siihen että lähes kaikki paikat on tarvittaessa käsiteltävä ja joissain tapauksissa tavaroita sekä kalusteita joudutaan hävittämään.

Itse tehtyinä edistävinä toimenpiteinä voi esim. pestä tekstiilit vähintään +60 asteessa tai pyöräyttää ne vähintään tunnin ajan kuivausrummussa +60 asteessa. Lude kuolee -18 asteessa, joten pienempiä eriä voi myös pakastaa muovipussiin suljettuna.

Tutustu lutikkatorjuntamme valmistautumisohjeisiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin.

Muistilista matkalle

Lutikat kulkeutuvat asuntoihin tyypillisesti matkalta tuotujen tavaroiden sekä käytettyjen huonekalujen tai vaatteiden mukana. Matkan aikana ja matkan jälkeen suoritettavien varotoimien avulla voit ehkäistä lutikoiden leviämistä kotiisi.

Lue lisää

Valitse maa

    soita meille0207 495 706