Lutikka - usein kysytyt kysymykset

Lutikka - Usein kysytyt kysymykset

Kodissamme on lutikoita, voiko meillä käydä vieraita kylässä?

Vieraita voi tulla, mutta ylimääräisiä tavaroita ei kannata tuoda tullessaan tai viedä mennessään. Lähtiessään vieraat voivat silmämääräisesti käydä läpi päällysvaatteensa, sekä laukut/muut kuljetettavat tavarat. Päällysvaatteita ja laukkuja ei suositella säilytettäväksi vierailun aikana lattialla.

Lutikka ei loisi ihmisissä ja päiväsaikaan ne ovat yleensä piilossa.

Yöpymiset ja matkalaukut on huomioitava erikseen.

Kulkeutuuko luteet mennessäni ystävilleni, työpaikalle tai päiväkotiin/kouluun lasten mukana?

Välttämällä ylimääräisten tavaroiden tuomista tullessaan tai viemistä mennessään, minimoit riskiä siirtää luteita mukanasi. Päällysvaatteita ja laukkuja/muuta kuljetettavaa ei suositella säilytettäväksi lattialla (kotona) ja lähtiessään ne voi käydä läpi silmämääräisesti, jotta mahdolliset salamatkustajat voidaan napata ennen lähtöä pois.

Meneekö lude vaatekaappiin?

Luteet eivät erityisesti hakeudu vaatekaappeihin, mutta jos niitä on runsaasti, ne voivat kulkeutua kaikkialle huoneistossa.

Voit keskustella asiasta paikalla käyvän teknikkomme kanssa. Teknikko pystyy antamaan lisäinformaatio nähtyään kohteen ja tilanteen paikan päällä. Saat tarvittaessa lisäohjeita torjunnan yhteydessä.

Kuljettaako lemmikkieläimet (koira, kissa) niitä turkissaan tai käyvätkö lutikat eläinten kimppuun?

Mikäli lutikoita on runsaasti, ne voivat kulkeutua lemmikkien turkeissa ja lemmikkejä ei ole suositeltavaa tällöin päästää sänkyyn. Lutikka käyttää ensisijaisesti ihmisen verta ravinnokseen, mutta vain harvoin eläimen. Lutikka ei loisi tai tarraudu eläimeen, kuten punkki, eikä sen vuoksi leviä kovin helposti eläinten mukana.

Voinko suorittaa lutikkatorjuntaa itse?

Omatoimista torjuntaa ei suositella. Ennen torjuntateknikon tuloa/tarkastusta ei ole suositeltavaa käyttää kaupan hyönteismyrkkyjä lainkaan, jotta ongelma ei pahene tai luteet siirry myrkytyksen vuoksi muihin tiloihin.

Voinko tehdä itse jotain luteille?

Itse tehtyinä edistävinä toimenpiteinä voit esim. pestä tekstiilit vähintään +60 asteessa tai pyöräyttää ne vähintään tunnin ajan kuivausrummussa +60 asteessa. Lutikka kuolee -18ºC, joten pienempiä eriä voi myös pakastaa muovipussiin suljettuna (min 7 vrk).

Ensiapuna voit imuroida, imuroinnin jälkeen pölypussi tulee sulkea tiiviisti muovipussiin ja hävittää viipymättä. Myös höyrypesuria voi käyttää. Huonekaluja ei suositella siirrettäväksi ennen torjuntaa.

Huonekaluja ei suositella hävitettäväksi ennen torjuntaa, mutta jos hävitys on tarpeellista, huonekalujen hyvä suojaaminen siirtämisen ja kuljetuksen aikana on tarpeen. Suojaamisen tarkoitus on vähentää lutikoiden leviämisriskiä muihin tiloihin. Huonekalujen hävityksessä on suositeltavaa käyttää ammattilaista.

Missä lämpötilassa lutikka kuolee?

Luteet kuolevat +60 asteessa ja vastaavasti -18 asteessa, lämpötilan ylläpitäminen vaatii pidempää kuin hetkellistä aikaa.

Pitääkö huonekalut suojata ennen hävittämistä?

Huonekaluja suositellaan suojattavaksi ennen niiden hävittämistä. Erityisen suositeltavaa huonekalujen suojaaminen on niissä tilanteissa, joissa ne kuljetetaan yleisten tilojen tai porraskäytävän kautta. Pienet tavarat voi laittaa tiiviiseen jätesäkkiin ja suojata isommat huonekalut kauttaaltaan muovilla.

Suojaamisen tarkoitus on vähentää lutikoiden leviämisriskiä muihin tiloihin. Huonekalujen hävityksessä on suositeltavaa käyttää ammattilaista.

Miten luteet myrkytetään?

Lutikkakannat ovat nykyään hyvin resistenssejä kemikaaleille. Anticimex ei käytä luteiden torjunnassa kemikaaleja, vaan torjunta tapahtuu myrkyttömästi. Myrkyttömät torjuntamenetelmät toimivat paremmin ja ovat myös turvallisempia.

Omatoiminen kaupan hyönteismyrkkyjen käyttö ei ole suositeltavaa, jotta ongelma ei pahene tai luteet siirry myrkytyksen vuoksi muihin tiloihin.

Saat lisäohjeita tarvittaessa torjunnan yhteydessä.

Levittääkö luteet tauteja?

Lutikan ei tiedetä levittävän tauteja.

Valitse maa

    soita meille 0207 495 706